Generasjonsbedrift siden 1937

Vår nye butikk og produksjonslokaler i Mosjøen. Foto: Google Street Maps

Foto: LOFOTPOSTEN v/ Kristian Rothli

Historien om Erdahl Kjøttforretning

Erdahl Kjøttforretning er en unik produsent av kjøtt- og fiskeprodukter som fram til 2021 lå i Kabelvåg i Lofoten. I 2021 så flyttet Erdahl Kjøttforretning inn i større produksjonslokaler og butikk i Mosjøen. Varene produseres av tradisjonsrike lokale råvarer og er et resultat av flere generasjoners fagkunnskap og respekt for kvalitet. 

Bedriften har eksistert i over 80 år over 3 generasjoner. Brynjulf Erdahl startet slakteri og kjøttforretning i 30-årene. Hans nevø, Jørgen, tok over på 70-tallet og i 2005 overtok hans sønn, Sigurd Erdahl. Familiebedriften driver også røykeri, kjølelager og fryseri.

Familien utviklet sine egne oppskrifter, og Jørgen beholdt alle de 200 oppskriftene i hodet. Jørgen strakk seg etterhvert til å skrive ned litt for hånd, men det var Sigurd som fikk begynt arbeidet med å registrere all kunnskapen digitalt.

Sigurd Erdahl driver fremdeles forretningen på den tradisjonelle måten også når det gjelder levering. Han reiser selv hver uke rundt med varer til kunder i regionen. Slik opprettholder han også et nært forhold til kundene.

Unike produkter

Blant de 200 hjemmelagede produktene som lages av Erdahl Kjøttforretning, er de mest kjente varene røkt laks, røkt rogn og bacon. De er også kjent for sitt spesialproduserte pinnekjøtt, rå lammerull og  kokt/sydd lammerull. Og de tilbyr et stort utvalg av fenalår, spekeskinke, kjøttkaker, fiskekaker, spekekjøtt av hval, utallige påleggsvariantar.

Lokale råvarer brukes i sesongen når de er tilgjengelige. Det kan være lam fra Lofoten og Vesterålen, som slaktes på høsten etter at de har beitet fritt i sjøsaltet vind og spist gress og salte urter fra fjellsidene. Eller det kan være Skrei (reg varemerke for torsk), som gyter i Vestfjorden og hentes opp fra ren, kald sjø i løpet av vintermånedene.

Nordnorsk kvalitet!

Foto: LOFOTPOSTEN v/ Kristian Rothli

Foto: Impulsfoto, Johan Wildhagen, Sjømatrådet

Røkt skreirogn fra Erdahl

Rognen sukkersaltes, tørkes og kaldrøykes med bruk av en spesiell bøkeflis til kaldrøykings-prosessen. Dette gjøres i en over 70 år gammel steinovn/røykeritårn. 

Dette produktet vant 2. plass i Tapas-VM i Spania høsten 2018. I dag leveres produktet til store kjente hotellkjeder, merkevarer og grossister. 

Produktet er basert på verdens beste skreirogn. Rognen kommer fra skrei (torsk) som hver vinter (februar – april) vandrer fra Barentshavet til Lofoten for å gyte. Næringstilfang i sjøen, temperatur, strømninger og dybde er noen viktige faktorer som gir fisken optimale vekstforhold og gjør den til et meget næringsrikt produkt.

Skreifisket har lagt grunnlag for bosetting og lokal matkultur i Lofoten gjennom flere hundre år.

Hurtigbestilling

(+47) 977 58 066

Telefonbestillinger mandag – fredag fra 08:00 – 16:00.

OBS! Vi holder feriestengt i hele januar!
(Kun epost i denne perioden)

Utsalgsadresse: Torggata 5, 8310 Kabelvåg

Eller om du vil sende oss en epost: [email protected]